Matěj Kalous: Zrušil jsem rande a začal pracovat na nápadu :)

28. 12. 2016

4n7bybc6vz_____you0s8c9op-kalous

Více jak stovka nápadů dorazila k porotcům soutěže Soutěž a podnikej! určené pro studenty středních škol, kteří mají zájem o inovativní řešení problémů a o založení svého vlastního podnikání třeba ještě na střední škole.

Matěj Kalous ze třídy C2A byl se svým projektem sítě úschoven vybrán mezi semifinalisty a v regionálním kole soutěže obsadil skvělé 3. místo. S Matějem vyšel na webu soutěže rozhovor, jehož autorkou je Martina Bořutová.

Ahoj, můžeš nám říct něco málo o sobě?
Ahoj, jsem Matěj Kalous, je mi 16 let a chodím do druháku na Gymnázium Zikmunda Wintera v Rakovníku. Mám rád sport, nejvíce cyklistiku pak pro někoho neznámý sport-koloběh a hraju fotbal. Jsem pohodový a společenský tvor, co nezkazí žádnou zábavu. Taky velice ambiciózní a soutěživý, ale hlavně si užívám života ať se děje cokoliv.

Co tě vedlo k přihlášení do soutěže? Máš jasnou vizi nebo se chceš jen něco naučit?
Už na začátku tohohle roku mě lákala myšlenka, která láká každého, být bohatý. Určitě to bylo i díky časopisu Forbes, který už nějaký ten pátek čtu. Když se objevila možnost zúčastnit se podnikatelské soutěže, kde se toho můžu spoustu naučit, tak jsem neváhal a přihlásil se. Takže mi spíše jde jen o to se něčemu přiučit. Uvidím jestli projekt samotný v budoucnu rozjedu.

Máš zkušenost s podobnými projekty?
Nemám, nikdy jsem nic podobného nedělal.

Mohl bys nám popsat svůj nápad a jak si na něj přišel?
Mým nápadem je vytvořit síť úschoven, kam by lidé mohli bezpečně a jednodušše ukládat svoje věci. Cílím tím hlavně na turisty, kterých projde Prahou ročně přes 6 milionů. Avšak doufám i v to, že se uživatelé najdou i v řadách místních. Soutěž jsem objevil poměrně pozdě, a tak jsem byl den před odevzdáním smířen s tím, že budu muset účast odložit na další ročník. Ale! Zdálo se mi o rande, které jsem měl následující den a byla to trošku noční můra, protože jsem měl na ramenou spoustu tašek a oblečení, přestože bylo vedro. Heureka! Kdyby byly úschovny, tak bych problém lehce vyřešil. Rande jsem zrušil a začal pracovat na nápadu.

Co od Soutěž a Podnikej očekáváš?
Uvedení do světa podnikání. Vlastně ani netuším co je potřeba k založení firmy. To a ještě mnohem víc se snad v soutěži naučím. Dále setkání s inspirativními lidmi, jak již úspěšnými podnikateli, tak s mými vrstevníky, kteří smýšlejí podobně jako já.

Kde bys chtěl být se svým projektem za rok v tuto dobu?
Koupat se v milionech jako kačer Skrblík. Ale reálně by mi stačilo, kdybych projekt rozjel v praxi, měl úspěch a správně vykročeno k prvnímu vydělanému milionu.

Děkujeme moc za rozhovor, chceš říct něco na závěr?
Já taky díky nejen za rozhovor, ale i možnost být součástí tohoto skvělého projektu. Přeji všem ostatním soutěžícím hodně zdaru při práci na projektu!


Autor: Martina Bořutová
Zdroj: http://soutezapodnikej.cz/matej-kalous-rozjizdi-sit-uschoven/