Jirka: Dostat se na soustředění je snadné, stačí půl roku řešit FYKOS ;)

13. 4. 2017 | Mgr. Martina Voříšková, Jiří Zelenka

rxemhy9vr6_____osbizokxvs-17504971-1240156839353495-4341452201458333114-o

Kdyby se mne někdo ještě před půl rokem zeptal, jestli si myslím, že se dostanu na soustředění od Fyzikálního korespondenčního semináře, tak bych mu řekl: „V to ani nedoufám, vždyť jsem teprve v prváku a tam je pozváno pouze 30 studentů z ČR a SR.“ A o to bylo větší moje překvapení, když mi dopis s pozvánkou skutečně přišel.

Soustředění probíhalo v zrekonstruované chatě uprostřed nádherné přírody v Nízkém Jeseníku celkem osm nocí. Asi největší šok pro mne byl, když jsme dostali vstupní test na funkce, limity, derivace a integrály. Ale tady si na takové věci brzy zvyknete. Hned první den jsme byli rozřazeni do týmů, za které jsme během soustředění bojovali.

Na fyzikálním soustředění začíná den fyzikální rozcvičkou. Ta představuje řešení záludných úloh či hádanek, vše je třeba vyřešit do snídaně. Dopoledne vás čeká blok přednášek, které si volíte, ovšem pokud neumíte derivovat a integrovat, tak je třeba začít přednáškami matematickými, než se vše naučíte. (Já jsem se dostal k fyzice až na poslední dva dny :)

Po obědě následuje další blok přednášek. Každá přednáška je pro jednoho až deset lidí. Z každé přednášky dostáváte zápočet ve formě bodů pro svůj tým a za další body se můžete nechat vyzkoušet od vyučujícího. Ve volném čase, který ovšem skoro ani nemáte :D

 

Před večeří se hrají týmové hry a večer je buď volný program, nebo organizovaná zábava. Ta se občas protáhne až do ranních hodin. Jednou jsme například podnikli bojovou hru, ze které jsme se měli vrátit do šesti hodin ráno.

Na konci celého pobytu vás čeká zkouška ve formě prezentace z celodenního měření, kterou musíte přednést před komisí a oponenty. Po odprezentování si vyměníte role a stanete se oponentem, za což jste také hodnoceni.

Toto soustředění bych doporučil všem, kteří se alespoň trochu zajímají o fyziku nebo matematiku. Dostat se tam je celkem jednoduché, stačí půl roku řešit FYKOS (Fyzikální korespondenční seminář https://fykos.cz/) a čekat na pozvánku. Do semináře může vstoupit každý.

Jiří Zelenka, C1A

Děkujeme SRPDŠ při GZWR za finanční podporu akce.

Poznámka:
FYKOS pořádá Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy již přes čtvrt století. Cílem FYKOSu je rozvíjet fyzikální myšlení, protože člověk, který se umí nad (nejen fyzikálními) problémy zamyslet a cítí touhu dobrat se k nějakému řešení, se uplatní všude, kde si schopností lidského mozku cení. Naši studenti se FYKOSu nejen zúčastňují, ale dokonce jej organizují! Mezi organizátory patří (dnes již) náš absolvent Petr Doležal.