Za zvířátky kolem světa - environmentální projekt s MŠ V Hradbách

4. 6. 2017 | Mgr. Romana Parkmanová

m1434irt3d_____va5siddxu4-p-20170601-103155

V rámci podpory environmentální výchovy a oslavy dětského dne připravili studenti kvarty pod vedením Kristýny Kůsové z O7 projekt pro děti z MŠ V Hradbách v Rakovníku, který nazvali „Za zvířátky kolem světa“. Vzhledem k tomu, že rok 2017 byl organizací OSN vyhlášen Mezinárodním rokem udržitelného cestovního ruchu, rozhodla se kvarta podniknout s dětmi výlet na jednotlivé světadíly a seznámit je se zvířecími druhy, s nimiž by se mohly děti v daném místě potkat.

Velká cesta začala na malé rodinné farmě v Evropě, kde se děti setkaly s domácími zvířaty. Zde se dozvěděly základní informace o chovu králíků, slepic, ale také prasat a koní. Dokonce se mohly na koních i projet.

Další zastávkou byla Afrika a nezapomenutelné safari. Sloni, zebry, nosorožci nebo žirafy. Kdo z nich běhá nejrychleji? Proč to nevyzkoušet? A tak si všichni zkusili běhat jako stádo slonů.

Po sportovním výkonu v tropických teplotách si aktéři zasloužili malé ochlazení, proto následoval přesun na Antarktidu za tučňáky a tuleni. I zde čekal děti těžký úkol – pomoci tučňákům přenést jejich vajíčka na správné místo.

Po Antarktidě zavítali cestovatelé do Jižní Ameriky zachránit deštné lesy pro orangutany, popovídat si s papoušky, a pak už následoval přesun do Asie. Trocha klidu neuškodí. Panda velká všechny o tom přesvědčí. Jak vypadá? Čím se živí? Kolik kusů pandy velké je na světě? Na všechny tyto otázky zde našly děti odpověď.

Poslední zastávkou dlouhé cesty byla Austrálie. Dvouhlavé zvíře? To existuje? Ne. To jenom malý klokan vykukuje z kapsy klokaní samičky. Na tomto kontinentě se děti setkaly ještě s jedním typickým živočichem, koalou medvídkovitým. Tady je ale čekal úkol nejtěžší. Být naprosto potichu a malého koalu nerušit. Vše ale zvládly na jedničku.

Jedničky si však zaslouží i kvarta, která se příprav zhostila velmi zodpovědně, a tak díky jejich nadšení a také aktivní spolupráci s výtvarným kroužkem připravili studenti akci, na kterou budou děti z mateřské školky dlouho vzpomínat. Děkuji celému organizačnímu týmu: Kristýně Kůsové, Mgr. Honsové, Mgr. Blažkovi a třídě O4.

R. Parkmanová