Dvě osobnosti ČT na gymplu

16. 12. 2017 | Mgr. Dalibor Blažek, Jiří Makovský

y2urqr37xv_____4g2vlek4lt-dsc00986-1

Ve čtvrtek 14. 12. jsem se společně s prváky zúčastnil plodné diskuze s mediální tématikou. Pan Zdeněk Šámal, ředitel zpravodajství ČT, a pan Michal Kubal, vedoucí redaktor zahraničního zpravodajství ČT a moderátor Událostí, nám nabídli plnohodnotný náhled do jejich práce.

Oba pánové se velice doplňovali. Bylo vidět, že jsou dlouholetými kolegy a že dokážou diskuzi příjemně odlehčit, aby zaujala i nás, neposedné gymnazisty. Úvodního slova se ujal pan Šámal. Velmi zhruba vysvětlil fungování médií v Česku, aby mohl záhy zažehnout diskuzi.

V ní jsme se pana Kubala vyptávali na jeho kariéru. Během svého novinářského života si prošel situacemi, které si umí představit jen scénárista Jamese Bonda. Jeho barvité vzpomínky otevíraly dlouhé spektrum od klidných let v USA po absolvování cesty přes „Trojúhelník smrti“ v Iráku.

Mezi naše zvídavé otázky musíme počítat i dotaz, jak objektivně hodnotit média působící na české půdě. Zdeněk Šámal nám nabídl kritický úhel pohledu na různé mediální formy a krátce zhodnotil několik předních hráčů na poli publicistiky a žurnalistiky.

Celou přednášku ukončila svým dotazem paní ředitelka Voráčková. Zeptala se, jakého vzdělání se žurnalistům dostalo a jaké vzdělání by mladým zájmcům o novinařinu doporučili.

Zpráva byla jasná. Máme se učit světové jazyky. Čím víc, tím líp. Škola dokáže málokdy dokonale připravit na práci v informačním médiu, proto je důležité hledat zkušenosti i na různých stážích v rámci České televize nebo Českého rozhlasu. Pánové zaslouženě dostali upřímný potlesk a náš dík.

Jiří Makovský - C3A