Kafka z jiné stránky

18. 6. 2024 | Mgr. Hana Prošková

jao6jpqym1_____Kafka

V červnu tohoto roku uplynulo 100 let od úmrtí Franze Kafky, pražského rodáka, celosvětově uznávaného spisovatele a tvůrce svébytných textů tematizujících mj. pocit odcizení jedince v moderním světě.

Zájemci z řad studentů literárního semináře a septimy se v pondělí 17. 6. vydali do Centra současného umění DOX, aby se prostřednictvím programu Z jiné stránky seznámili nejen s Kafkovým odkazem, ale i s výstavou KAFKAesque, která u příležitosti zmíněného výročí prezentuje díla přibližně 30 výtvarníků napříč evropskou, ale i americkou scénou (za všechny uveďme Jaroslava Rónu, Josefa Bolfa, Jana Švankmajera, Davida Lynche, Mata Collishawa či Jakea a Dina Chapmanovy).

„Nejdůležitějším prvkem vzdělávacího programu Z jiné stránky je vyprávění. Vyprávění, tak jak s ním pracuje mezinárodní projekt Narrative 4 a vzdělávací programy Centra DOX, umožňuje zažít sdílení příběhů s druhým člověkem způsobem, který vypadá na první pohled jednoduše – naslouchám a převyprávím. A právě v jednoduchosti je tu síla. Colum McCann, světoznámý irský spisovatel a zakladatel N4, tento koncept pojmenoval ,radikální empatie´ a pomáhá najít porozumění všude tam, kde lidé prožívají život jinak a vidí svět z jiné stránky.“ (www.dox.cz)

McCann věří, že sdílením příběhů můžeme měnit naše životy a že vyprávění skýtá jedinou opravdovou svobodu a demokracii. My jsme si v rámci pondělního workshopu vzájemně nasdíleli připravené příběhy na téma Proměna. Následně jsme byli vyzváni, abychom se v maximální možné míře vcítili do příběhu partnera ve dvojici a co nejintenzivněji (doslova na vlastní kůži) zakusili prožitek jeho „proměny“. V následné reflexi doprovázené provázáním osobní zkušenosti s některými obrazy z výstavy a úryvky Kafkových textů jsme diskutovali o podobách „Proměny“ v nejširším slova smyslu.

Závěrečná komentovaná prohlídka exponátů výstavy byla rovněž obohacujícím a neméně silným dovětkem za dopolednem, které možná trochu „změnilo životy“ všech zúčastněných.