KMD – ohlédnutí za sezónou 2018/2019

31. 3. 2019 | Mgr. Martina Voříšková

tgygfbu52x_____prpnnk63gu-53682517-2215822461843203-4714409657483919360-o

Seniorská sekce KMD již ukončila letošní sezónu, a tak přišel ten správný čas na rekapitulaci a také na nenápadné připomenutí, že ještě v tomto školním roce bude probíhat nábor do KMD 2019/2020. Nejprve nám ale dovolte, abychom touto cestou poděkovali SRPDŠ při GZWR za finanční podporu našeho klubu. Velice si toho vážíme. I díky SRPDŠ mohou naši studenti navštívit rozmanitá pražská divadla za velmi přijatelné ceny :) Za sezónou 2018/2019 se ohlédl Roman Jaroš ze třídy C4B, který zůstal KMD věrný po celou dobu svého studia na GZWR:

 

I v  letošním školním roce KMD navštívilo celkem šest představení (každý měsíc od října do března), z nichž mi asi utkvělo v hlavě nejvíce ihned první představení – Manon Lescaut v Národním divadle.

Manon Lescaut v Národním divadle je relativně moderně pojaté představení s prvky, verši a myšlenkami doby minulé, přesto vás na začátku chytí a na konci pustit nechce. Dílo původně Vítězslava Nezvala z doby okupace Německem, které je i v našem seznamu literárních děl, má i po více jak 70 letech, co říct dnešní generaci.

Válka profesora Klamma v divadle Minor, ukázka de facto monologu Oldřicha Navrátila, který jakožto profesor Klamm promlouvá k nám, divákům/studentům. Poukázání na fakt, že nejen žáci jsou ovlivňováni kantory, ale i kantoři žáky.

Cizinec v divadle na Fidlovačce, aneb mlčení je matka moudrosti, ale mlčet stále se nevyplácí, jinak začnete být pro své okolí podezřelí.

Otec v divadle Rokoko byla jedna ze silnějších her, kdy hlavní představitel má Alzheimerovu chorobu a jsou zde vidět problémy okolo ní spojené. Člověk ztrácí pojem o světě kolem sebe a je odkázán na své příbuzné, které už ale nepoznává.

Předposlední představení – Dopisy Olze v divadle v Dlouhé. Dramatizovaná kniha „Dopisy Olze“ od Václava Havla, které psal ve věznici Bory v Plzni. Separace jednotlivých filosofických myšlenek Václava Havla psaných z vězení v Borech manželce Olze, které nebyly adresovány pouze jí, ale celému světu.

Perfect days v divadle Palace, poslední představení KMD ve školním roce 2018/2019, je příběh kadeřnice Barb, která chce dítě. Oproti ostatním představením bylo toto až příliš jednoduché, ale jak jinak ukončit sezónu než něčím, u čeho se nemusí přemýšlet.

Letošní výběr Klubu mladého diváka byl pestrý, spoustu představení jsem si užil a jsem rád, že tato možnost na našem gymnáziu je. Tímto bych rád poděkoval hlavním organizátorkám KMD – paní profesorce Voříškové, paní profesorce Byrtusové a paní profesorce Knorové.

Roman Jaroš, C4B