Spolupráce s Farmaceutickou fakultou UK v Hradci Králové zahájena

11. 11. 2020 | Ing. Kamil Březina

poz7dxijca_____64984987

Koncem roku 2019 dosáhla naše škola významného úspěchu – získala titul Fakultní škola Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Vzhledem k současné složité době proběhlo až nyní na počátku října první setkání zástupců našeho gymnázia s představiteli Farmaceutické fakulty UK. Obě strany se sešly on-line na videokonferenci, výsledkem velmi příjemného jednání bylo podepsaní smlouvy o vzájemné spolupráci vedením obou institucí. Za několik dní poté byl do GZWR doručen certifikát s uděleným titulem Fakultní školy Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové.

Navázaná nejužší spolupráce spočívá zejména v podpoře zájmu našich studentů o biomedicínské obory formou bezplatných návštěv odborných a popularizačních akcí pořádaných fakultou, jako jsou např. tzv. Jednodenní Juniorská Univerzita Karlova, den otevřených dveří či noc vědců. Fakulta také umožní volný vstup studentů GZWR do jistě zajímavých objektů, které má ve své správě – Českého farmaceutického muzea a Zahrady léčivých rostlin. Farmaceutická fakulta dále nabízí pomoc a podporu našim žákům v rámci studentské odborné činnosti (SOČ).

Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy má vysoké mezinárodní renomé. Byla založena v roce 1969 a navázala na dlouholetou tradici studia farmacie sahající až k počátkům Univerzity Karlovy. Dnešní fakulta je nejvýznamnějším centrem farmaceutického výzkumu a přední vědecko-výzkumnou institucí v ČR. Při studiu na fakultě se setkáte s velkým počtem různých odborných disciplín, které většinou vycházejí ze základních přírodních věd – chemie a biologie. I proto je studium na Farmaceutické fakultě UK náročnější, ale umožňuje studentům získat kvalitní vzdělání s prestižním vysokoškolským diplomem a následně velmi solidně finančně ohodnoceným zaměstnáním.

Z hlediska spolupráce s akademickými organizacemi jsme zcela jistě výjimečnou střední školou. Po exkluzivním partnerství s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze, získání titulů Fakultní škola Elektrotechnické fakulty ČVUT v Praze a Fakultní škola Přírodovědecké fakulty UK, unikátním partnerství s Ústavem organické chemie a biochemie Akademie věd ČR jsme nyní dosáhli také na titul Fakultní školy Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové. Jde tedy již o pátou spolupráci našeho gymnázia s významnými vysokoškolskými a vědeckými institucemi. Všechna tato spojenectví jsou skutečně prestižní záležitostí, velmi posilují pozici naší školy v regionu a dále ji posouvají do nejvyšších pater českého středního školství. A rovněž ukazují na kvalitu přírodovědného vzdělávání na našem gymnáziu, jíž by nebylo možné dosáhnout bez dobře připravené a na vysoké úrovni organizované výuky chemie i dalších přírodních věd, které mají na Rakovnicku dlouholetou tradici. Takové spolupráce především přinášejí zajímavý profit našim studentům v podobě ještě lepší přípravy ke studiu na vysokých školách a poznání akademického prostředí.

Na závěr bych rád poděkoval vedení GZWR za součinnost, i našim studentům. Je skutečnou radostí něco pro ně dělat a organizovat. 

Ing. Kamil Březina
koordinátor spolupráce s VŠ