Soutěž „Příroda, ve které žijeme“

20. 12. 2022 | Mgr. Julie Andrová

h1ozjlk4g2_____thumbnail_finále 11

V pondělí 12. prosince a ve středu 14. prosince vyvrcholila finálovými koly soutěž „Příroda, ve které žijeme“, v letošním roce s dodatkem „aneb město žije“.

Do soutěže zasáhly i 2 skupiny studentů našeho gymnázia. V kategorii II (6. - 7. třída) to byla skupina složená ze čtyř studentek primy (Linda Iblová, Josefína Matyášová, Nela Řezáčová, Anna Stieberová) a dvou studentek sekundy (Kristýna Veselá, Mejma Vojtová), ve IV. kategorii (SŠ a SOU) skupina složená ze 6 studentů kvinty (Ondřej Berti, Martin Kaftan, Jan Maren, Aneta Matoušková, Tadeáš Peroutka, Viktor Vaníček).



Celá soutěž byla zahájena už na konci září 1. kolem, což byl poznávací online test zaměřený na rostliny a živočichy žijící ve městě. V rámci 2. kola studenti vytvořili výrobek, kdy použili starou věc, kterou zkrášlili přírodninami. Výtvory našich studentů jsme představili v článku dne 24. října. Líbily se i organizátorům soutěže, a tak obě skupiny postoupily do 3. kola, kde je čekal vědomostní přírodovědný online test zaměřený na město jako životní prostor. Tímto kolem všichni opět úspěšně prošli, a tak je čekalo 4. kolo, které sestávalo z tvorby projektu. Studenti si měli vybrat 2 lokality ve městě, pro každou z nich vyrobit plakát s nákresem a popisem území, doplněný přehledem rostlin a živočichů na ploše. Dále měli studenti vytvořit ještě 3. plakát, který měl obsahovat porovnání vybraných území mezi sebou. Projekty našich skupin přikládáme.



Po vyhodnocení čtvrtého kola bylo pět nejlepších skupin v každé kategorii pozváno do finálového kola, které se uskutečnilo v Naučném středisku ekologické výchovy Kladno - Čabárna. Už postup do finále byl při účasti 60 skupin převážně ze Středočeského kraje velkým úspěchem. O to více jsme byli potěšeni finálovým výsledkem. Skupina studentů kvinty obsadila v nejstarší kategorii pěkné 3. místo. Ještě lépe si vedla skupina děvčat z primy a sekundy ve II. kategorii, která se ziskem 30 bodů ze 32 možných ve finálovém kole v celé soutěži zvítězila a navíc ještě obdržela diplom za nejúspěšnější projekt v soutěži. Všichni studenti zaslouží velkou pochvalu.