Divadelníkům začíná nová sezóna

2. 11. 2013 | Hanka Trsková (O7)

twf4mrcktt_____432cb429c6924ede469866e5a0f4de48

Klub mladých diváků vyrazil ve středu 16. října 2013 na první představení sezóny. Navštívil proslulé divadlo na Fidlovačce, které řídí známá česká herečka Eliška Balzerová, a shlédl povedené zpracování hry My Fair Lady v režii Juraje Deáka.  

My Fair Lady je původně hra od G. B. Shawa s názvem Pygmalion, kterou A. J. Lerner a F. Loew přepracovali na muzikál a v roce 1963 ho poprvé uvedli na Broadwayi. Muzikál se okamžitě setkal s obrovským úspěchem. O čem tedy My Fair Lady je?

„Já z téhle kanálové coury udělám královnu!“

Seznamte se s Lízou Doolitlovou, chudou, prostořekou, ale chytrou holkou z jedné chudé londýnské čtvrti, která na rohu ulice prodává květiny a jejím velkým snem je otevřít si vlastní květinářství. Do cesty se jí připlete postarší profesor lingvistiky Henry Higgins, který se se svým přítelem plukovníkem Pickeringem vsadí, že z Lízy dokáže prostým vyučování správné mluvy a mravů vychovat opravdovou dámu. A jelikož si je Líza vědoma toho, že by s květinářstvím neměla bez správného chování úspěch, rozhodne se výuku podstoupit.  

„Přísahám vám, Lízo, že tu větu dneska vyslovíte, protože jinak nedostanete oběd, večeři, a ani čokoládu!“

Příběh zní, pravda, jednoduše. A když se podíváte do programu, zjistíte, že má představení skoro přesně tři hodiny, a tak si docela určitě povzdychnete a připravíte se na nudné, tříhodinové vyučování češtiny. Rozhodně vás ale hra velice mile překvapí a určitě nikoho za žádnou cenu neunudí. Už scénář sám o sobě je neskutečně povedený a velice humorný a to ještě nesmíme zapomenout na to, že se jedná o muzikál! Divadlo na Fidlovačce si ale také přidalo i několik vlastních vtípků, které se opravdu povedly, a tak se můžete těšit i na krátkou a vtipnou návštěvu pana prezidenta Zemana v podání Václava Svobody. Slovo vtipné se k této hře hodí celkově, a přestože příběh dokáže být i vážný a to hlavně v závěrečné části, po těch třech hodinách vás budou docela slušně bolet obličejové svaly od všeho toho smíchu.

V hlavních roli Lízy Doolitlové se představila Barbora Mošnová a v roli profesora Higginse Tomáš Töpfer. Oba dva byli vynikající a není divu, že byli za své role nominováni na cenu Thalie. Mošnová se v roli Lízy doslova vyřádila. Byla opravdu perfektní, skvěle zvládla jak uječenou a přisprostlou holku, tak i seriózní mladou dámu. Rozhodně ale s Töpferem nebyli jediní skvělí herci, kteří se ve hře vyskytli. Role plukovníka Pickeringa padla Otakaru Brouskovi ml. jak ušitá a Václav Svoboda v roli neustále opilého otce Lízy také exceloval.

Atmosféra v divadle byla skvělá, stejně jako samotné představení od začátku až do konce. Jakmile zazní úvodní hudba a začne první scéna, příběh diváka dokáže naprosto pohltit a on sleduje dění na pódiu velice bedlivě, protože za žádnou cenu nechce, aby mu uniklo jakékoliv pronesené slovo a nedej bože nějaký vtípek! A to se rozhodně nezmění po celou dobu představení.

Hanka Trsková (O7)