Návštěva z Nizozemí na gymnáziu

6. 10. 2014 | Mgr. Emil Waldhauser, Nela Kratochvílová (O8)

vko9mmv88c_____w4ubo8snde-p021014-12-44

Ve čtvrtek ráno si po cestě do školy jistě každý všiml velkého autobusu stojícího před gymnáziem. Kdyby ho snad někdo přehlédl, určitě mu pak ale neušla přítomnost 43 studentů, hlučně mluvících holandsky a mířících do auly, kde se konalo slavnostní uvítání této zahraniční návštěvy.

Holandským studentům z Ashram College v Alphen aan den Rijn na jednu noc nabídli své domovy žáci naší školy. Ubytovali je a nakrmili je. I když většina z nich si večeři s sebou již přivezla, nepohrdli poctivými domácími pokrmy a podle jejich slov jim tu vše velice chutnalo.

V osm hodin ráno se všichni i se svými třemi učiteli shromáždili v aule, kde byli uvítáni panem učitelem Waldhauserem, strůjcem a organizátorem toho všeho, a poté i paní ředitelkou. Následovala prezentace stručně a výstižně referující o naší škole, její minulosti a její současnosti, vytvořená Aničkou Voříškovou a vtipně a zajímavě podaná Petrem Doležalem.

Po skončení prezentace se studenti rozdělili do čtyř, již předem určených, skupin a každá skupina se připojila ke čtyřem studentům z naší školy, kteří měli za úkol provést je a ukázat jim školu. Dopoledne se podívali do průběhu výuky celkem čtyř předmětů. Viděli, jak to chodí v hodinách němčiny u paní Beulakkerové, kde jsem osobně nerozuměla ani slovu, ale Holanďané vypadali, že s němčinou nemají problémy a pozorně poslouchali. Další hodinou v řadě byla angličtina vedená panem Waldhauserem, který je na 100% zapojil do výuky a každý si tak mohl vytvořit vlastní komiks, napsat své zážitky a vzpomínky z pobytu v ČR nebo si zkusit spoustu dalších zábavných cvičení. Se vším jim pomáhali již připravení studenti mladších ročníků s tablety a notebooky, pomocí kterých se to vše mohlo uskutečnit.

Další hodina pod vedením pana Hůly se odehrávala také na počítačích, kde byl pro studenty připraven test z ICT. Holanďané na to však nebyli sami. Každý z nich byl v páru s jedním naším studentem, který měl za úkol vysvětlit mu princip testu a překládat mu každou úlohu, jež byly v češtině. Díky tomu museli všichni mluvit v angličtině a nějak se dorozumět, což prospělo oběma stranám a Holanďané se konečně trochu rozmluvili a uvolnili.

Čtvrtá hodina se konala v ateliéru, kde na nás již čekal pan Blažek s papíry, akrylovými barvami a úkolem vytvořit transparenty na odpolední fotbalové utkání mezi českým a holandským týmem. A tak vzniklo několik vlajek obou zemí a různé nápisy povzbuzující ten či onen tým. Holanďané se do toho pustili opravdu s vervou. My jsme však za nimi nezůstali pozadu, a pod našima rukama vznikala téměř umělecká díla s vlasteneckými motivy našeho národního nápoje, podporující jak náš tým, tak i pana Waldhausera. Dejte partě studentů barvičky a papír a máte od nich pokoj. Holanďanům se také vůbec nechtělo skončit a odebrat se zpět do auly.

Zde se dohodl program na odpoledne a Holanďané také představili krátkou prezentaci o své zemi a škole spojené s ochutnávkou vaflí, které měly zřejmě největší úspěch a předáním darů mezi učiteli.

Po obědě jsme se všichni odebrali na Sokolovnu, kde se měl odehrát fotbalový zápas. Holanďané brali zápas vážně a bylo vidět, že jsou připravení a nadšení s vlastnoručně vyrobenými transparenty v rukou. Nastoupili v kompletní výbavě proti našemu mužstvu a hra mohla začít. I když se hodně snažili, hodně si fandili a povzbuzovali se, stejně jsme vyhráli my. Možná v tom hrála roli i únava po dlouhé cestě, ale nás tým měl za sebou náročnou výuku na naší škole, takže se síly vyrovnaly.

Po fotbale jsme se ale všichni museli rychle přemístit zpět do školy, jelikož začalo znenadání strašně pršet. Odpoledne byla naplánovaná návštěva rakovnických galerií a zdejších památek, ale kvůli únavě Holanďanů, a nakonec i kvůli dešti, se ani jedno neuskutečnilo. Holanďané tak měli odpoledne volné. Někteří zůstali ve škole a odpočívali, jiní si šli sednout do kaváren s českými studenty. V pět hodin se potom všichni sešli na večeři u Černého Orla.

Až na déšť, který nám ostatně zase tolik nevadil, se vše vydařilo a myslím, že jsme pro holandské studenty vytvořili příjemné prostředí, pan Waldhauser vymyslel zajímavý program a Holanďané odtud odjeli sice unavení, ale spokojení.

Nela Kratochvílová (O8)
Článek v Rakovnickém deníku: http://rakovnicky.denik.cz/zpravy_region/rakovnik-navstivili-studenti-ze-zeme-tulipanu-20141006.html

 


FOTOGALERIE

Holandská návštěva na GZWR