„Celé je to o pomstě.“ | Klub mladého diváka vyrazil na Othella

11. 10. 2014 | Hana Trsková (O8)

5s1b5os703_____Othello_003

Shakespeara se bojím, to klidně přiznám. Může to být jeden z nejlepších dramatiků všech dob (pokud tedy vážně existoval, že) a jeho hry mohou být ty nejvíc hrané, ale stále se ho budu bát. A úplně nejvíc se bojím jakýchkoliv moderních zpracování jeho děl, takže když jsem zjistila, že první představení Klubu mladého diváka v letošním roce je Othello, dostavily se velice smíšené pocity.

A jakmile jsme dorazili do Divadla v Celetné a usadili se na svá místa, mé modlitby „Jen ať to není moderní zpracování!“ ještě zesílily. Divadlo v Celetné je totiž takové malé, nenápadné divadlo, které popravdě nepůsobí úplně nejlepší dojmem. A když po třetím zazvonění zhasla světla a ozvala se velice moderní hudba, říkala jsem si, že tohle mi přeci udělat nemohli. Jakmile se ale zvedla opona a skoro prázdné jeviště, na kterém se zanedlouho objevili herci v dobových kostýmech, spadl mi obrovský kámen ze srdce. Moderní zpracování to nebylo, haleluja!

Scéna byla naprosto jednoduchá, největší kulisou totiž byla jakási kovová stěna, která posloužila jako všechno potřebné. A naprosto to stačilo, protože nic jiného nebylo k příběhu nutné, a kdyby bylo jeviště dobově vyzdobené, jenom by to diváka naprosto rušilo od toho, co se odehrávalo. A že se toho odehrávalo opravdu hodně, přeci jenom je to Shakespeare, že… jeho hry jsou dlouhé, zamotané a naprosto komplikované.

Othello je uznávaný Maur žijící v Benátkách, který se zamiluje do Desdemony a ona se zamiluje do něj. Její otec ale vztah neschvaluje, ale i přesto se vezmou a hodlají žít spolu. Záhy po jejich svatbě je Othello, tento skvělý a obávaný válečník poslán jako velitel na Kypr, který se snaží dobýt Turci, Desdemona odjíždí s ním. Odjíždí také Othellův věrný pobočník, Jago, který ale není Othellovi tak věrný, jak se tváří. Jago Othella nenávidí, nenávidí ho tak moc, že je ochotný udělat všechno proto, aby Othellovi naprosto zničil život, i když by to mělo být přes mrtvoly…

Jak sám Jago v podání Adriana Jastrabana prohlásí: „Všechno je to o pomstě.“ A v tomto případě má naprostou pravdu. Othello je příběh hlavně o pomstě, a o tom, jak ta dokáže člověka naprosto pohltit, je ale také o lásce, která sice dokáže člověka taky naprosto pohltit, ale rovnou i oslepit, až nedokáže poznat pravdu ani opravdové přátelé.

Jak již bylo řečeno, Othello je Maur, neboli mouřenín benátský, takže od ostatních Benátčanů jasně poznatelný. Othella hraje Jan Potměšil, který je po vážné autonehodě připoutám na invalidní vozík, takže je také jaksi nepřehlédnutelný… A Othella ztvárnil skvěle.

Othella v psané podobě jsem nečetla, takže nedokážu upřímně posoudit, jak moc si ho divadelní spolek poupravil pro své divadelní účely. Ale z toho, co jsem viděla, si troufám tvrdit, že velmi. Shakespearova díla jsou složitě a skoro až nesrozumitelně napsána, ale tady tomu tak nebylo. Pozornému divákovi všechno určitě dávalo smysl, mluvené projevy nebyly nijak složité a v žádném případě nezněly naprosto strašně. A dokonce se i velice často celé publikum velice upřímně zasmálo vtipné slovní hříčce. Takže rozhodně textové zpracování hodnotím velice kladně, protože mě opravdu mile překvapilo.

Divadlo v Celetné odvedlo při odehrání Othella dobrou práci. Diváka svým zpracováním rozhodně dokáže zaujmout a toho, že má hra přes dvě a půl hodiny, si ani nevšimne. Najde se zde ale několik věcí, které nebyly úplně povedené, které ale mohou být velice lehce prominuty, až tedy na to, že díky velice špatnému osvětlení až teprve při závěrečném klanění herců zjistíte, kdo to tedy celou dobu vlastně hrál.
http://www.divadlovceletne.cz/program/othello/

Hana Trsková (O8)