pIšQworky: Naši se ve velkém finále neztratili!

4. 12. 2014 |

6a2rq767ht_____lj66ycf4m7-10407719-10152453769482337-9067280941298329606-n


Dne 28. 11. se na Masarykově Univerzitě v Brně konalo národní kolo soutěže pIšQworky. Díky úspěchům v okresním a krajském kole se na tento turnaj kvalifikoval také tým SRŠNI reprezentující Gymnázium Zikmunda Wintra. Do Brna odjeli v této sestavě: Tomáš Vajc, Šimon Povolný, Jakub Láska, Daniel Houdek a Dương Thùy Linh.

Na začátku bylo celkem 24 týmů ze všech krajů České i Slovenské Republiky rozlosováno do čtyř skupin (každá po šesti týmech). Na národním kole byl oproti kolům předcházejícím nově zaveden systém šachových hodin a bylo vidět, že mnoho hráčů (nejen těch našich) se tak nedokázalo plně soustředit na hru jako takovou.

Prvním soupeřem Sršňů byl výběr z gymnázia v Třebíči, který však dorazil pouze ve čtyřech. I díky tomu se našim studentům povedlo poměrně přesvědčivě zvítězit. Dalším soupeřem byl nejslabší článek této skupiny, tým Sluníčka z průmyslové školy v Jičíně, avšak Sršni s nimi dokázali jen remizovat a to je stálo cenné body. Poté se opakoval souboj z finále krajského kola, kdy proti sobě nastoupila gymnázia z Rakovníka a z Berouna. A stejně jako na krajském turnaji, i tady se nakonec radovali berounští. Následoval souboj s týmem Piaráci, který byl jediným slovenským zástupcem v této skupině. Ten dokázali rakovničtí studenti rozhodnout ve svůj prospěch, a tak byl poslední souboj ve skupině s týmem DEFO reprezentujícím gymnázium v Krnově přímým soubojem o postup. Rakovničtí po dlouhém a vyrovnaném boji svému soupeři podlehli, a tak skončili ve skupině až na třetím místě. Tato pozice jim zajistila „jen“ další souboje o umístění, do boje o nejvyšší příčky však již zasáhnout nemohli.

V prvním souboji o umístění bohužel Sršni jasně podlehli týmu Best of AG z Arcibiskupského Gymnázia v Praze. Vše zakončil souboj s týmem Suit up!, jehož členové se turnaje účastnili ve společenských oblecích. V tomto souboji došlo k remíze, kterou musel rozhodnout až rozstřel. Za rakovnické Sršně dostal důvěru kapitán Tomáš Vajc. Rozstřel byl kamerou a projektorem přenášen do velké haly, kde ho sledovali všichni ostatní hráči. Zápas byl dokonce komentován jedním z předních českých piškvorkářů. Tomášovi se sice v rozstřelu zvítězit nepodařilo, ale vzhledem k jeho suverénním výkonům v předchozích soubojích mu to nikdo nevyčítal. Rakovničtí tedy skončili na velmi pěkném 12. místě.

Závěrem bychom chtěli poděkovat paní profesorce Sukové za to, že byla ochotná jet s námi jako dozor a paní řiditelce Voráčkové za to, že nám zařídila bezproblémovou dopravu.

Šimon Povolný, O7


FOTOGALERIE
pIšQworky - finále v Brně