Úspěšný rok pro KMD

25. 3. 2015 | Mgr. Martina Voříšková, Aleš Kraus

ktz1kposvx_____460174-original1-6fea2

Další ročník Klubu mladého diváka je úspěšně za námi a musím říct, že v pořadí již šestý ročník se opravdu vydařil. Studenti navštívili celkem šest představení v pěti pražských divadlech a to dvě představení v menším, ale útulném Divadle v Celetné, Hudební divadlo Karlín, Divadlo ABC či nejprestižnější divadla v Praze a to Národní divadlo a Divadlo na Vinohradech.

První cesta za kulturou započala Shakespearovou tragédií Othello. Tato cesta měla svá dvě prvenství, poprvé jsme navštívili Divadlo v Celetné a poprvé jsme měli tu čest se seznámit se skvělým hereckým uměním herce Jana Potměšila. Tradičně pojaté představení s dobovými kostýmy opravdu stálo za to.

Další představení pro nás znamenalo návrat do Karlína. Toto muzikálové divadlo, na jehož představení je opravdu obtížné sehnat lístky, jsme navštívili teprve podruhé za dobu působení KMD. Tentokrát nám divadelní rok opět zpestřil muzikál a to Aida s Lucií Bílou v hlavní roli. Tento příběh vypráví o lásce etiopské princezny Aidy a egyptského vojevůdce Radama ve Starověkém Egyptě. Vynikající hudba, velkolepá výprava a herecké výkony určitě uspokojily vyprodané hlediště divadla.

Sen čarovné noci, jedna z nejhranějších Shakespearových komedií, u řady studentů vzbuzovala obrovské očekávání. Po pomalejším rozjezdu přišla salva humoru a neutichající smích přihlížejících diváků. Moderně pojaté představení všechny pobavilo a odvedlo diváky od jejich osobních problémů do magického a kouzelného světa.

Do druhé poloviny KMD jsme nemohli vkročit jinde než v Národním divadle. Představení Naši furianti bylo obsazeno naprostou elitou české divadelní scény, herci jako Miroslav Donutil, Jiří Štěpnička, Alois Švehlík, Jakub Prachař, Václav Postránecký, Igor Bareš a další ztvárnili své postavy opravdu skvěle. Tato česká hra z prostředí české vesnice rozhodně nepůsobila nudně ba naopak. Zejména díky skvělým hereckým výkonům jsme mohli shlédnout nádhernou a vtipnou inscenaci.

Předposlední byl Amadeus v nádherném Divadle na Vinohradech. Uchvacující představení o životě Wolfganga Amadea Mozarta zaujalo určitě i nepříliš velké posluchače vážné hudby. Téměř tříhodinové představení rozhodně nenudilo. Jako Mozart v hlavní roli exceluje Ondřej Brousek doprovázen Jiřím Dvořákem v roli Salieriho.

Naše cesta za kulturním vzděláním končila na tom samém místě, kde začala, a to opět v Divadle v Celetné. Opět jsme se mohli těšit na vynikajícího Jana Potměšila tentokrát v inscenaci Růže pro Algernon. Potměšil je tu snad ještě lepší než v Othellovi. Příběh dementního Charlieho Gordona s IQ zhruba 60, který chce být chytrý, oslnil úplně všechny a byl vynikající tečkou za úspěšným divadelním rokem.

Co dodat závěrem? Snad jen mohu doporučit KMD a slíbit všem budoucím divadelníkům, že určitě nebudou zklamáni. Za pět let jsem s mladým divákem shlédl nespočet vynikajících představení, za minimální cenu a nemůžu říct, že jsem někdy odjížděl z divadla nespokojen.

PS: Řada představení jsou inscenace povinné četby k maturitě z češtiny. Tak neváhejte a vzhůru do divadla!

Aleš Kraus, C4A