Studenti absolvovali právnický seminář

5. 4. 2015 | Jana Elznicová

ql45mo7awc_____6nzagfp216-seminarra6-galerie-980

Čtyřiačtyřicet studentů rakovnického gymnázia letos absolvovalo právnický seminář, který vedl doktor práv Karel Klíma, vedoucí katedry právních disciplín a veřejné správy Metropolitní univerzity Praha. Do Rakovníka přijel celkem třikrát. Pro Rakovnický deník popsal: „Na své předcházející návštěvě jsme se zabývali občanským zákoníkem. Dnes naváži výběrem problémů, které se týkají sousedských sporů. Budeme řešit pomluvu z hlediska občanskoprávní a případně trestně právní odpovědnosti."

Karel Klíma dále pro studenty vybral úvod závazkového práva. Požadavky na uzavírání jakýchkoli smluv a jaká odpovědnost z toho vyplývá. „Velmi zajímavá je pro studenty problematika odpovědnosti za škodu. Připravil jsem si případy provozovatele lanovky, dopravce, a velmi frekventovaná je třeba problematika odpovědnosti horského hotelu za lyže, které jsou venku v k tomu připravených nosičích," popsal Karel Klíma. Došlo také na takzvané zkažené dovolené a novou úpravu odpovědnosti za určitý typ služeb. A jelikož se jednalo o poslední setkání, měl Karel Klíma pro studenty připraveny certifikáty jako potvrzení o absolvování seminářů. „Je to pro ně symbolická odměna. Musím říci, že jsem na zdejším gymnáziu pobyl opět moc rád. Je tu daleko srdečnější, upřímnější a otevřenější atmosféra, nežli na školách ve velkoměstech," dodal Karel Klíma.

Právnického semináře, který MU Praha poskytuje studentům škol bezplatně, se letos na rakovnickém gymnáziu zúčastnily čtyři desítky středoškoláků. Mezi mladé lidi přišel vedoucí katedry právních disciplín a veřejné správy této školy Karel Klíma, který upozornil: „Právnické semináře vhodně doplňují školní vzdělávací program, zejména pak předmět základy společenských věd." První seminář přinesl téma: trestněprávní odpovědnost, druhý a třetí pak vybrané otázky nového občanského zákoníku.


FOTOGALERIE

Právnický seminář


Pro Rakovnický deník napsala a vyfotila Jana Elznicová: http://rakovnicky.denik.cz/studenti-absolvovali-pravnicky-seminar.html
Rozhovor s Karlem Klímou naleznete zde:
http://rakovnicky.denik.cz/klima-hodne-se-posilila-ochrana-soukromi.html