Wiki, Stadt und Schule: Studenti prožili dva dny intenzivní neotřelé výuky

8. 6. 2015 | Mgr. Olga Beulakkerová

901xhom0wq_____irbbzp99af-p11004521

Ve dnech 4. a 5. června 2015 se uskutečnil v naší škole workshop Wiki, Stadt und Schule, kterého se zúčastnilo 22 studentů z kvinty, sexty, septimy a třetího ročníku našeho gymnázia.

Workshop byl uspořádán v rámci projektu Bildung macht Schule v součinnosti s Goethe Institutem v Praze. Studenti strávili v příjemné a pohodové atmosféře dva dny intenzivní výuky. Workshop byl zaměřen na podporu a rozvíjení mediální kompetence žáků. Cílem bylo seznámit se s psaním a vytvářením webových stránek wikipedie.

Žáci se učili ve společné dílně vytvářet texty pro účely wikipedie. Buď samostatně nebo ve dvojicích na webové stránce wiki na platformě moodle Goethe Institutu zpracovávali texty doprovázené obrázkovým materiálem.

Tématem byl Rakovník, naše město z pohledu nejrůznějších dílčích témat z oblasti historie, kultury, sportu, historických památek, našeho gymnázia, pohostinnosti prostředí, v němž žijeme. Studenti se seznámili se zásadami, jako jsou například autorská práva a licence pro publikování a zveřejňování příspěvků na internetu.

Druhým neméně významným aspektem dílny bylo získávání a rozvoj cizojazyčné komunikativní kompetence žáků, neboť komunikačním jazykem workshopu byla po celé dva dny němčina. Lektorem workshopu byl rodilý mluvčí pan Michael Lange z Berlína.

Žáci tak v interaktivním prostředí zcela spontánně komunikovali přirozeným způsobem cizím jazykem, odbourali strach a komunikativní bariéry a prokázali do jednoho posledního účastníka workshopu, že jsou schopni jak receptivní, tak produktivní cizojazyčné interakce.

Na závěr workshopu každý tým nebo jednotlivci prezentovali své výstupy a každému účastníkovi dílny byl udělen certifikát.
 


FOTOGALERIE

Wiki, Stadt und Schule