S matematikou a fyzikou v Temešváru

15. 11. 2015 | Mgr. Hana Minaříková

hrlkezqwdw_____tem

Je pondělí 2. listopadu a 10 zájemců o matematiku a fyziku ze třídy C3B odjíždí společně s profesorem Vojtěchem Delongem a profesorkou Hanou Minaříkovou do Prahy. V Praze přestupujeme do autobusu a s dalšími 27 studenty z pražských středních škol vyrážíme do učebního střediska Fakulty elektrotechnické ČVUT v Temešváru. Někteří jsou stále na pochybách, jestli nemíříme do jednoho z největších rumunských měst, ale nakonec se ukazuje, že se opravdu jedná o malou českou vesnici v okrese Písek.

Po příjezdu jsme se ubytovali ve svých pokojích a napjatě čekali, co se bude dál dít. Nejprve proběhlo neočekávané pozorování Slunce a pak už jsme mohli s chutí vyrazit na oběd. Po obědě následovalo seznámení s programem a série fyzikálních přednášek. Jako první jsme si poslechli přednášku s názvem Svět očima fyziky, ve které jsme řešili, co to vlastně ta fyzika je. Dalším bodem programu byly experimenty se statickou elektřinou. Po večeři nám představil prof. RNDr. Petr Kulhánek gravitační vlny a ukázal současné pokusy o jejich detekci. Tím skončila série přednášek a mohli jsme se s nadšením vydat na naše první pozorování hvězd. Přestože se nás mlha pokoušela zastavit, vytrvali jsme a několik hvězd a mlhovin, které nebyly před našimi zraky schovány, jsme si nakonec prohlédli. Sice promrzlí, ale s pocitem satisfakce z alespoň částečného úspěchu, jsme se rozešli do pokojů.

 

Další dny probíhaly velmi podobně. Každý den proběhlo několik fyzikálních a matematických přednášek, z nichž pro mne mezi nejzajímavější patřila přednáška na téma světlo od prof. RNDr. Petra Kulhánka, na ni navazující přednáška Světlo v atmosféře od Vojtěcha Delonga a také Laser od Dr. Mgr. Petra Koníčka. Po přednáškách mělo proběhnout další pozorování noční oblohy, ale bohužel nám nepřálo počasí, a tak jsme se ve zbytku týdne dočkali jen tří. Při nočním sledování se nám také podařilo vypozorovat krásnou zataženou oblohu, ale naštěstí vše zachránilo denní pozorování Slunce a Měsíce, které proběhlo bez komplikací.

Ve volném čase jsme měli možnost zahrát si stolní tenis, stolní fotbal, šipky, procházet se po okolí a obdivovat přírodu nedaleké Orlické přehrady nebo se zabývat samostatnou prací v podobě řešení příkladů, jejichž nejlepší řešitelé byli poslední den oceněni.

Z mého pohledu to byla opravdu skvělá zkušenost. Pro člověka, co se zajímá o fyziku či matematiku, je to dokonalá možnost, jak si prohloubit své znalosti a poznat nové lidi s podobnými zájmy. Kdybych dostal nabídku jet znovu, určitě bych příliš dlouho neváhal.

J.Kubička
                                                    student C3B


FOTOGALERIE

Temešvár