Studenti čtou a píší noviny: Pokud studenti vidí ve svém učiteli i člověka...

26. 1. 2014 | Mgr. Lenka Lásková, Barbora Maléřová, O7

39hosbjlid_____studenti

Téma: Je učitel autorita? Má být kamarádem nebo raději velitelem?

Stěžování si na kantory je oblíbenou studentskou zábavou. Když se ale nad postavením učitelů lépe zamyslíme, uvědomíme si, že jejich práce rozhodně není snadná a nikdy se nemohou zavděčit všem svým žákům. Každý student je jiný, každý má jiné nároky a oceňuje u lidí jiné vlastnosti, takže je opravdu těžké říci, jaký by ideální pedagog měl být.

Popis perfektního učitele proto nebude jednoduchý. Je jisté, že učitel by měl být pro studenta autoritou motivující ke stále lepším výsledkům. Náš kantor by nám neměl dovolit myslet si, že jsme odvedli bezchybnou práci, jelikož na všem je možné něco zdokonalit. Zároveň by ale měl umět ocenit naši snahu a povzbudit nás tak k další práci.

Z toho plyne, že učitel by pro nás rozhodně měl být velitelem. Věřím ale, že se studenty může mít zároveň blízký, “kamarádský”, vztah. Z vlastní zkušenosti vím, že pokud studenti vidí ve svém učiteli i člověka, stejného jako jsou oni, nebo jejich rodiče, vytvoří si k němu a k předmětu, který vyučuje pozitivní vztah, bez reptání se učí na písemky a občas dokonce udělají domácí úkol.

Věřím svým učitelům, že se snaží dělat svou práci jak nejlépe mohou a mají svůj přístup k nám mají dobře promyšlený.

Barbora Maléřová, O7
http://stredocesky.blog.idnes.cz/c/374421/Gymnazium-Zikmunda-Wintra-Rakovnik-Barbora-Malerova.html