Napsali jste Rakovnickému deníku: Není koníček jako koníček

16. 2. 2014 | Mgr. Lenka Lásková

b5iu86b99w_____epljutyg8z-2326565646_1170_700_fit_exact_85_jpg_

Každý z nás má svého koníčka, neboli hobby, nebo alespoň já neznám nikoho bez záliby. Však rozdíly mezi koníčky každého jednotlivce jsou více než propastné. Máme zde numismatiky, filatelisty… Pro někoho je zálibou horlivý sběr odpadků, pro druhého se vášní stává pozorování množících se mikroorganismů… ale máme tu také například méně tradiční zájmy, například korupci.

Za posledních pár desítek let se zde vyskytl nový trend a lze jen těžko soudit, zda jde o koníčka v pravém slova smyslu. Značný počet jedinců se houževnatě a s vášní věnuje úplatkářství. Lze samozřejmě namítnout, že takový „korupcionář" svou činnost dělá pro osobní potěšení, že manipuluje opatrně a účelně s penězi a má tedy mnoho společného s numismatikem, avšak, dle mého soudu, se o koníčka v holé podstatě nejedná.

Pravý „koníčkář" totiž činnost, kterou za hobby označuje, dělá s požitkem, radostí a nesleduje tak osobní profit. Úplatkář se svému koníčku věnuje jen proto, aby byl sám na koni. Uznávám samozřejmě moderní trendy a jsem rád, že je mezi námi mnoho nadšenců, kteří se korupci intenzivně věnují, ale upřímně řečeno, nelze to označit za hobby. Podtrženo a sečteno, domnívám se, že koníček je zde pro radost a onen vytoužený entuziasmus a ne proto, aby vás vyšvihl do sedla.


Martin Holeček 08
http://rakovnicky.denik.cz/nazory_region/neni-konicek-jako-konicek-20131022.html