Vilém: Také vymýšlím různé stolní hry. To mě baví

13. 3. 2014 | Jana Elznicová

vxb3wgwmlq_____wklucina_denik-380 (1)

Jedenáctiletý Vilém Gutvald z Roztok udělal v posledních dnech radost jak rodičům, tak i škole, kterou navštěvuje. Je žákem primy Gymnázia Zikmunda Wintra v Rakovníku, a proč je na něho gymnázium pyšné, vysvětlila učitelka Jitka Knorová: „České vysoké učení technické vyhlásilo další ročník internetové soutěže Jáma lvová, která je zaměřena na logické myšlení. Oslovila jsem více žáků, zda by se nechtěli zapojit, ale Vilém byl jediný, který tak skutečně učinil a je momentálně na druhém místě. Máme z toho velikou radost." Zajímalo mě, jaký je Vilém žák. „Velice bystrý a aktivní. Věřila jsem, že má schopnosti pro tuto soutěž. A to se potvrdilo a je to úžasný úspěch," uvedla Jitka Knorová. Jak již bylo řečeno, v konkurenci 37 dětí z mnoha škol celé republiky je Vilém zatím druhý. Otázky, zadání i odpovědi se posílají přes internet. „Nebo i poštou," doplnil sám Vilém. On sám ale raději soutěží přes internet.

Pak přišel čas na otázky směřované přímo k Vilémovi.

Které předměty máš nejraději?
Fyziku, hudební výchovu a výtvarnou výchovu. (Vilém byl úspěšný také ve výtvarných soutěžích.)

Hudbě se věnuješ nějak více?
Mám ji rád. Líbí se mi. Chodím do hudební školy Dagmar Pavlíčkové v Roztokách. Dříve jsem se učil na flétnu, teď se učím na kytaru.

Musel jsi hodně přemýšlet o tom, zda do soutěže jít?
Ne. Když mám čas, tak chci vše zkusit. Podobné soutěže mám rád. Pravidelně se účastním logické olympiády a již třikrát jsem byl v celostátním finále, nejlépe jsem skončil na druhém místě. Také právě řeším druhé kolo astronomické olympiády.

Jakým způsobem úkoly soutěže Jáma lvová zpracováváš a jak dlouho ti trvá řešení?
Soutěž má tři kola. Aktuálně mám za sebou kola dvě a nyní pracuji na kole posledním, třetím. Několik úloh už mám hotových. Na internetu si prostě najdu zadání. Řešení pak vypracuji na papír, naskenuji a odešlu. Nejlehčí úlohy mi trvají tak patnáct minut a jejich zpracování třicet. Nejtěžší promýšlím třeba i hodinu. Některé úlohy jsou dost těžké. Zatím jsem vyřešil všechny kromě jedné v prvním kole, napsal jsem jen částečné řešení a i za to se dostávají body.

Máš nějaké sourozence?
Starší sestru Zuzku, která chodí také na toto gymnázium, do kvarty.

A tvé další záliby?
Mám rád básničky. Hlavním zájmem je pro mě počítač a hry. Už jako malý kluk jsem vymýšlel různé hry vhodné na počítač, ale nemohl jsem je zpracovat. Před rokem jsem narazil na jednoduchý program, kde už se dají trochu naprogramovat. Také vymýšlím stolní hry. Tedy se spíše inspiruji nějakou hrou, která už existuje, a předělám ji. Často je pak hraji se svým nejlepším kamarádem Filipem nebo s rodiči. Zahrajeme si a já ji pak ještě upravím, když je moc dlouhá. Jednu z nich jsme třeba hráli pět hodin! Tak jsem ji pak předělal a už se hraje jen dvě hodiny. Některé jsou samozřejmě i kratší.


Článek napsaný pro Rakovnický deník byl převzat se svolením autorky Jany Elznicové. Děkujeme.
http://rakovnicky.denik.cz/zpravy_region/vilem-take-vymyslim-ruzne-stolni-hry-to-me-bavi-20140313.html