Chodit do školy nestačí!!

6. 5. 2014 | Petr Doležal (O7)

dnwxi8utha_____fv972xg6pr-nato-skupina-7_1170_700_SHRINK_ONLY__85_jpg_


Chodit do školy nestačí!! To si vybral jako své letošní motto Pražský studentský summit, vzdělávací akce, která simuluje jednání významných mezinárodních organizací, jmenovitě OSN, NATO a EU, a které jsem se letos společně s Jitkou Hejhalovou (C3B) podruhé zúčastnil. Sice píši vzdělávací, čímž jsem už možná většinu z vás odradil, ale prakticky jde jen o to, vžít se do role diplomatů: zkusit si demonstrovat svou sílu v roli světové velmoci nebo být mistrem podlézání jako nějaká malá africká zemička. A během toho si jen tak “mimochodem” rozšíříte své obzory ohledně dění ve světě, vypilujete si své měkké dovednosti (vygooglujte si to) a máte možnost seznámit se se spoustou úžasných vrstevníků ze všech koutů České republiky.

Petr Doležal na Pražském studentském summitu

Jedná se o jednu z nejlépe zorganizovaných akcí pro mládež (bodejť by ne, když jsou organizátoři, jakožto bývalí účastníci, přeborníky ve vyjednávání a komunikaci) se spoustou výborných hostů: senátorů, velvyslanců, nejrůznějších přeborníků, generálů,… Projekt probíhá v průběhu školního roku skrze pět sobotních workshopů na půdě VŠE, které vás mají připravit na závěrečnou čtyřdenní konferenci. Do projektu se můžete přihlásit buď jako delegace (tří až pětičlenná) do Modelu OSN, jako jednotlivci do Modelu NATO (ale pozor, veškeré jednání zde probíhá v angličtině) a, pokud by byl zaujat nějaký nynější maturant, do Modelu EU, který je pro vysokoškoláky.

Jitka Hejhalová na Pražském studentském summitu

Takže pokud je váš názor na mezinárodní politiku nebo na to, co dělat na Ukrajině, ten nejlepší, není nic vhodnějšího než se do PSS přihlásit a ukázat ostatním, zač jste toho loket!

A pokud bych vás náhodou namotivoval natolik, že se nemůžete záříjové registrace dočkat, můžete zkusit i sesterské projekty SYMUN (Svitavský model OSN) nebo ČMAK (Český model amerického kongresu).

Více informací na stránkách:

http://studentsummit.cz/

http://symun.qixi.cz/

http://americkykongres.cz/

 Petr Doležal (O7)


FOTOGALERIE

Pražský studentský summit