Směr: Londýn

8. 10. 2023 | Simona Laňková

db642yuger_____anglie-nahled

V neděli 1. října 2023 jsme ve tři hodiny konečně vyjeli od sokolovny na nekonečně dlouhou cestu směr Londýn. Během večera a noci jsme se stavěli v Německu a Belgii, až jsme nakonec přijeli asi ve čtyři ráno k eurotunelu, jímž jsme se dostali doslova skrz kanál La Manche do Anglie. Od pobřeží na samotný okraj Londýna už trvalo necelé dvě hodiny. Cesta nakonec nebyla tak hrozná, jak jsme se obávali, ale i tak jsme naspali v průměru asi dvě hodiny.

Hned v pondělí ráno jsme se podívali k observatoři v Greenwichi, kde se nachází nultý poledník, a poté prošli různé památky této čtvrti. Dále jsme se po řece Temži dostali k mostu Tower Bridge, který jsme později toho dne ještě viděli se otvírat. Další v pořadí byl hrad Tower of London, kde jsme si prohlédli korunovační klenoty a samotnou budovu Tower. Klenoty byly opravdu zajímavé a krásné zdobené. Během pobytu v Toweru stoupla mlha z rána a počasí se trochu vyjasnilo. Po pauze na oběd jsme pokračovali do St. Paul's Cathedral. Mnoho z nás překonalo svůj strach z výšek, když jsme vystoupali 528 schodů na kopuli katedrály, odkud byl krásný výhled na město. Po opuštění katedrály už jsme se vydali k autobusu a odjeli na meeting point, kde si nás vyzvedli naše hostitelské rodiny.

Druhý den ráno nás přivítalo sluníčko. Naše první cesta mířila k Thames Barier, které zabraňují povodním kolem řeky. Viděli jsme je jak otevřené, tak zavřené, přičemž ty zavřené dosahovaly výšky 20 metrů. Dále jsme opět autobusem pokračovali do The British Museum. Zde jsme strávili nějaký čas a prošli si expozice dle vlastního výběru. Byly tu například egyptské mumie, japonská expozice nebo i jedna z prvních šachovnic na světě. Dále naše cesta pokračovala skrz Čínskou čtvrt, kde jsme měli rozchod na oběd. Poprvé a naposled za celý zájezd jsme dostali na výběr: buď národní galerie, nebo fotbalový stadion. Většina z nás šla na Trafalgar Square, odkud byla za stále krásného počasí vidět Elizabeth Tower, známá pod názvem Big Ben. Na tomto náměstí se nachází National Gallery. Zde jsme měli rozchod dvě hodiny, přičemž si každý mohl projít, co ho zajímalo, a následně se vydat kamkoli jen chtěl. Po krátkých zmatcích při srazu a hledání autobusu jsme se naštěstí do našeho dopravního prostředku dostali a ujížděli na meeting point a znovu k rodinám.

Poslední den už bylo trochu chladněji, ale i tak svítilo sluníčko. Vyrazili jsme směr divadlo Globe, jenž založil William Shakespeare a kde jsme se zúčastnili komentované prohlídky. Procházkou jsem se dostali k London Eye, kterým jsme se svezli, a po krátké pauze pokračovali k Westminster Abbey. Zde jsme se pokochali pohledem na budovu parlamentu a již dříve zmiňovaný Big Ben. Prohlédli jsme si i místní opatství, kde krom jiného probíhala korunovace prince Charlese III. na krále. Minuli jsme několik krásných budov, kde sídlí různá ministerstva, až jsme se dostali do parku St. James's Park plného zde volně žijících papoušků Alexandrů, kteří se nebáli k nám přiletět i na ruku. Odtud jsme pokračovali na poslední kulturní zastávku našeho zájezdu: Buckingham Palace. Od domova britského krále jsme pokračovali opět k čínské čtvrti na náměstí Piccadilly Circus, odkud jsme měli poslední rozchod. Po srazu jsme násedli na komplikované londýnské metro, které nás dovezlo k O2 aréně, kde už na nás čekal náš autobus. Nasedli jsme a hurá domů.