Dobrodružná výprava do světa fantazie Tima Burtona

13. 5. 2014 | Veronika Holečková

8jmr88a1ch_____131232132

... aneb návštěva Říše divů, bez Alenky. 

Třída O5 se jednoho krásného dubnového dne rozhodla vydat do našeho půvabného hlavního města, Prahy. Nevydali jsme se tam však kvůli nákupům, jak by si mnozí z vás mohli myslet, nýbrž se podívat za kulturou a o něco více se vzdělat.

V první řadě nás čekala opravdu obsáhlá přednáška o Staroměstské radnici, kde jsme si prohlédli útroby této zajímavé budovy a vyslechli si spoustu plnohodnotných informací, které si mnozí z nás do teď jistě pamatují. Jsem si zcela jistá, že mnohé z vás by Staroměstská radnice (pokud jste ji již nenavštívili) také velice zaujala. V tomto komplexu lze najít spousty nádherných uměleckých kousků z dob renesančních, barokních či klasických. Zkrátka je to stavba plná umění, kam jen lidské oko dohlédne a rozhodně neuděláte chybu, když ji poctíte svou návštěvou přesně tak, jak jsme to udělali právě my!


Po této příjemné přednášce jsme všichni (nebo alespoň značná většina z nás) byli již docela psychicky vyčerpaní, a proto jsme se vydali vstříc dalšímu kulturnímu dobrodružství. Tentokrát však mnohem magičtějšímu, než byla Staroměstská radnice.


Tato budova, tedy Dům U kamenného zvonu, je nenápadná gotická stavba na Staroměstském náměstí. Konají se zde různé výstavy, ale lidské oko ji snadno přehlédne. Před našimi zraky se však tento dům proměnil z obyčejného domu na zhmotnění nereálných snů a fantazií, které ve své hlavě ukrývá vynikající umělec a báječný režisér Tim Burton.


Jméno vám možná napoví, ale pokud ani tak ne, tak zkráceně o něm:
Tim Burton je americký režisér, scénárista, spisovatel a výtvarník vynikající svým neobyčejným stylem a citem pro umění. Narodil se 25. srpna 1958 v Kalifornii a je to stále žijící umělec. Pokud jsou mezi vámi stále ještě tací, kteří netuší, o koho se jedná, tak určitě budete znát alespoň jedno z jeho děl. Mezi jeho tvorbu patří například: Mrtvá nevěsta, Střihoruký Edward, Ukradené Vánoce Tima Burtona, Frankenweenie, Ospalá díra, Temné stíny, Batman (1989) či Batman se vrací.
Toto je jen zlomek z veškeré jeho tvorby, a pokud vám ani jeden z těchto filmů nic neřekl, tak byste to bez prodlení měli napravit a na nějaký z jeho filmů se podívat.


Rozhodně je to něco, na co dokonce svého života nezapomenete. Nyní však zpět k výstavě.


První věc, která vás zaujme před vstupem do samotné budovy, je obrovská socha jedné z Burtonových smyšlených postav. Pro někoho směšná, pro někoho úžasná, záleží na vkusu.


Vejdete-li dovnitř, octnete se v pruhované černobílé místnosti, kde se za kulatými okénky skrývá pokladna po jedné straně a šatna po druhé. Následuje krátká chodbička, která vás přivítá na menším nádvoří. Zde máte několik možností, kam se vydat a zřejmě nakonec využijete všechny.
Nejblíže k vám bude chodbička, která vás zavede do dvoupatrové budovy. V každém patře jsou jedny dveře, které vedou na část výstavy. Nemá smysl vypisovat vám složitý komplex chodeb, protože jej sami poznáte, až tuto výstavu navštívíte.


Naleznete zde nejen překrásné malby, ale dokonce i figurky schované pod skleněnými baňkami z našich skvělých sklářských dílen. V mnohých poznáte postavy z Burtonových filmů, ale k vidění jsou i zcela neznámé postavy. Co však nadchne každého návštěvníka je další část výstavy, tedy kinosál společně s čítárnou. Tim Burton je samozřejmě také spisovatel, do současnosti vydal 2 knihy, ale v čítárně naleznete ještě něco mnohem více neobyčejného. V klidu se můžete posadit a přečíst si knihy o zpracování jednotlivých filmů, scénáře či knihu The Art of Tim Burton.


A o kousek dál se nachází kinosál, ve kterém se promítají Burtonovy filmy, samozřejmě v angličtině s českými titulky. Připravte se, že v kinosále je tak trošku zima, ale i na to se Tim Burton připravil, a proto jsou tam na krásných bílých lavicích přiložené příjemné červené deky, kterými se můžete přikrýt.


Toto je jen malá část z toho, co na výstavě můžete ještě spatřit a najít. Prozrazovat, jaké další úžasné a fantastické „věci“ můžete na výstavě nalézt, by bylo zbytečné, protože to zjistíte sami, až výstavu navštívíte. Výstava zde bude až do 3. srpna letošního roku, takže být vámi rozhodně neváhám a stejně jako celá naše třída bych tuto jedinečnou výstavu navštívila.


Z tohoto výletu jsme si jako třída (alespoň část z nás) odvezli příjemné vzpomínky a především fakt, že fantazie nezná mezí. Proto bychom ji měli rozvíjet a podporovat.


 Autor: Veronika Holečková
Foto: Eva Hůlová, www.google.cz, Tim Burton a jeho svět


FOTOGALERIE

Tim Burton a Staroměstská radnice