Chcete být opravdu dobří? Nenechte se ukolébat!

24. 9. 2014 | Mgr. Martina Voříšková, Petr Doležal

dffb40qo97_____96kih4i7fm-12458

Není nic překvapivého, že pokud chcete být v něčem dostatečně dobří, musíte tomu věnovat patřičnou přípravu a trénink. Platí to, ať už se chcete někde prohánět na ledu za pukem, naučit se nějaký super trik s kartami a v nemenší míře i v případě vzdělání. Pokud máte nějaké vyšší ambice, chcete se dostat na nějakou dobrou vysokou školu a tak nějak celkově být ve svém oboru dobří, nesmíte se nechat ukolébat líným tempem střední školy, jejíž osnovy musí být vhodné i pro ty, kdo v těchto oborech nespatřují svou budoucnost, a musíte se věnovat svému duševnímu rozvoji i ve volném čase.

Pokud jste už rozhodnutí, že tohle je to, co chcete, máte na výběr spoustu možností realizace. Začít můžete prostým čtením knížek, týkajících se toho, co vás zajímá, dále můžete řešit nejrůznější korespondenční semináře nebo se účastnit některého z rozmanitého spektra projektů, a pokud si pro to najdete čas, můžete dokonce dojíždět do Prahy na vysokoškolské přednášky. Ovšem nejvyšším kalibrem z těchto možností jsou soustředění. Tyto „nalejvárny” vás za týden posunou v oboru v takové míře, že se po nich budete sami sebe tázat, jestli jste předtím vůbec něco uměli.

Soustředění jsou pořádána téměř v každém oboru, a přestože se jistě v mnohém liší, chci vám ilustrovat, o čem takovéhle soustředění vůbec je, na tom mém, fyzikálním, ze kterého jsem se právě vrátil.

Soustředění řešitelů fyzikální olympiády probíhá tradičně na horské chatě Táňa nedaleko od Pece pod Sněžkou. Trvá čtrnáct dní a jeho hlavní náplní jsou lekce z pokročilé fyziky, které probíhají téměř bez výjimky každý den nejméně po dobu 4,5 hodiny. Naučí vás zde základy matematické analýzy, aparátu o který lehce zavadíte ve čtvrtém ročníku, ovšem bez něhož se ve fyzice nepohnete z místa (sám se divím, jakým zázrakem se daří fyzice na středních školách vyhýbat se mu), ale i nejrůznější obory fyziky, ke kterým se na střední škole zaručeně nedostanete. Vyzkoušíte si zde zpracovat experimenty o dost jiné, než provádíte na fyzikálních praktikách, zde můžu pro příklad uvést třeba zkoumání radioaktivního rozpadu částic. To vše je pro odlehčení prokládáno rozličnými aktivitami, hrami, soutěžemi, apod. Organizátoři jsou příjemní lidé, povětšinou studenti vysokých škol, pár přednášek ale měl třeba i profesor UHK Bohumil Vybíral, zakladatel FO u nás, člověk, který má natolik osobité přednášky, že se stal místní legendou. A jelikož jsou účastníci tohoto soustředění převážně ze čtvrtých ročníků, dozvíte se zde od přednášejících studentů, v čem je dobrá jaká vysoká škola a kam byste mohli po maturitě směřovat.

Soustředění podobného typu bývají po domluvě omlouvány jako součást výuky a bývají zpravidla velice levná, což je důsledkem dotací ze strany školství.

Proto se nebojte a pokud máte nějaký obor, kterému byste se chtěli v budoucnu věnovat, nezbývá mi, než vám doporučit: zahledejte si na internetu a vyberte si nějaké soustředění, které vás k té vaší vysněné budoucnosti posune mílovými kroky.

Petr Doležal, O8
Poznámka: O fyzikálním soustředění se můžete více dozvědět také v našem článku
Krkonoše hostily fyzikální talenty a naše gymnázium bylo u toho