Naši furianti v Národním!

11. 1. 2015 | Hanka Trsková (O8)

wqi11i2zdn_____20654215051_01

Každý máme své sny… někdo se chce stát prezidentem celého světa, někdo chce být lékařem a zachraňovat životy, někdo se chce bohatě vdát a dál už nikdy nic nedělat. A někdo touží vidět v Národním divadle Labutí jezero. Klub mladého diváka do Národního divadla vyrazil, ale to Labutí jezero bude muset ještě počkat, shlédli jsme totiž Naše furianty.

Teď vás určitě zajímá, co že to ti furianti jako takoví jsou, a pokud se zeptáte strýčka Googla, zjistíte, že se jedná buď o český kolový tanec, nebo nafoukaného člověka. Přestože se ve hře Ladislava Stroupežnického docela i dost tancuje, je v tomto případě správné přidat si slovo do vašeho osobního slovníku právě ve významu nafoukanců.

Příběh se odehrává nedaleko Písku, ve vesnici Honice, kde si vysloužilý voják Bláha žádá o místo ponocného. O místo si ale také požádá krejčí Fiala, a tak se radní v obecním výboru rozhodují a dohadují o tom, komu to ponocenství dají. Takto asi příběh nezní úplně dramaticky či možná ani moc zajímavě, ale samozřejmě se nejedná pouze o otázku ponocenství. Drama Ladislava Stroupežnického se soustředí hlavně na své postavy a jejich charaktery, které jsou vykresleny opravdu povedeně. Obzvláště pak v podání takových skvělých herců jakými jsou Jiří Štěpnička, Miroslav Donutil, Jan Dolanský, Johana Tesařová, Alois Švehlík, Václav Postránecký, Igor Bareš, Taťjana Medvecká, Ondřej Pavelka, David Prachař či jan Hartl.

Pokud si myslíte, že byste při klasické české hře z prostředí české vesnice nudili, tak věřte, že nenudili. Situace jsou sami o sobě značně vtipné a komické, což jejich opravdu skvělé zpracování a podání ještě více umocnilo. A pokud byste se náhodou ani trochu nebavili, což si vážně nemyslím, že je tak úplně možné, odnesete si z divadla alespoň několik nových informací: budete obohaceni o výraz furianti, budete vědět, co měl tenkrát na starosti takový ponocný a že jediným způsobem, jak správně troubit na ponocenskou troubu, je s pořádným nákrokem.

http://www.narodni-divadlo.cz/cs/predstaveni/1641

Hanka Trsková (O8)