C4B v rozhlase!

25. 11. 2013 | Mgr. Jana Suková, Kateřina Seidlová, C4B

pjs1kr374w_____osd8yq871x-dsc01703

V pondělí 18. listopadu se třída C4B zúčastnila exkurze do Českého rozhlasu pod vedením p. profesorek Mgr. Jany Sukové a Mgr. Markéty Syrovátkové. Do Prahy jsme cestovali linkovým autobusem.

Na desátou hodinu jsme měli domluvenou prohlídku v budově Českého rozhlasu, která se nachází kousek od Národního muzea. Autobusem jsme dojeli až na Hradčanskou, odkud jsme přejeli k Muzeu pár stanic metrem. To jsme ještě netušili, že nás čeká nejvíce dobrodružná a adrenalinová část výletu. Alenka Doubková totiž den předem oznámila, že na nás bude čekat v Praze u Muzea, bohužel místo blíže nespecifikovala, a tak začalo pátrání po Alence. Po usilovném hledání a telefonických rozhovorech jsme ji zahlédli osamocenou ve víru velkoměsta a připojili ji k nám. Konečně jsme byli kompletní a pokračovali do budovy Českého rozhlasu v Římské ulici.

Přišli jsme sem chvíli před desátou, což nám umožnilo se ještě v klidu nasvačit. Pak přišla veselá a mladá průvodkyně, která nás uvedla a pověděla něco o historii rozhlasu. Zajímavé bylo, že v úplných prvopočátcích rozhlas vysílal z obyčejného velikého stanu bez podlahy s minimálním technickým vybavením. Výklad průvodkyně náhle přehlušilo něčí zvolání: ,,Kája!“ Někteří si to jméno šuškali, část nevěděla, co se děje. Pak jsme ho však všichni spatřili a dech se nám zastavil. Přímo kolem nás prošel sám „Božský Kája“ spolu        s doprovodem. Zrovna přišel na vysílání. Všichni jsme si moc přáli se s ním vyfotit, jenže jsme se tak moc styděli, že jsme se včas neodhodlali ho požádat, a nakonec nám ujel výtahem pryč. Setkání s Karlem Gottem pro nás byl obrovský zážitek.

Po uklidnění situace pokračovala prohlídka rozhlasu. Samotná budova je architektonicky poměrně unikátní, protože byla vestavena mezi dvě již stojící budovy. Nosné sloupy a zdi mají speciální technické vybavení, tzv. gerby, které slouží jako pružiny a tlumí nárazy, které do budovy přichází z blízkého vlakového nádraží a ruší tak vysílací vlny.

Měli jsme jedinečnou příležitost se podívat do archivu, kde nám skvělý pán vyprávěl  o historii zvukových nosičů (voskových desek, zvukových fólií, gramofonových desek a pásků atd.). Poté nás velmi pobavil, když nám pustil některé historické nahrávky, např. z roku 1932. Tyto staré nahrávky dnes působí velmi komicky. Vyslechli jsme přenos fotbalového utkání Sparta - Slavia, zprávy o počasí, zpravodajství a třeba i velice zábavnou ranní rozcvičku (v duchu: ,,...pravou nohu pokrčit, vytrčit, snožit, levá noha. Úklon, předpažit, nádech, úpon,...) doprovázenou zpěvem. Vyslechli jsme i okupační zpravodajství z roku 1968, ve kterém byly znatelně slyšitelné výstřely.

Velkou atrakcí budovy rozhlasu je historický výtah páternoster, jeden z nejstarších původních a funkčních u nás. Skoro všichni jsme se v něm svezli, ačkoli jsme se docela báli. Byla to ale velká legrace a všem se moc líbil. Tento výtah byl už téměř na konci prohlídky. Paní průvodkyně se s námi poté rozloučila a my jsme se rozešli, velká část studentů zůstávala v Praze, především za účelem nakupování vánočních dárků.

Z exkurze jsme byli velmi nadšení, určitě to byla jedna z našich nejlepších během studia na gymnáziu. Celý výlet pečlivě zdokumentovala paní profesorka Suková na svůj profesionální fotoaparát. Některé její umělecké fotografie si zde můžete prohlédnout.

Kateřina Seidlová, C4B
Foto: Mgr. Jana Suková

 

Fotogalerie


Exkurze Český rozhlas - C4B