Napsali jste Rakovnickému deníku: Sehnat šaty, to se lehce řekne

5. 12. 2013 | Mgr. Antonín Mrvík, Kateřina Seidlová, C4B

Díky zájmu paní redaktorky Jany Elznicové mají naši studenti možnost prezentovat své literární a publicistické pokusy na stránkách Rakovnického deníku. V říjnu a listopadu 2013 uveřejňuje RD fejetony, jež naši žáci poslali do soutěže „Rožnovský fejeton“, kterou pořádá T klub ve spolupráci s Městskou knihovnou v Rožnově pod Radhoštěm. S uveřejněnými pracemi vás budeme postupně seznamovat na našich stránkách.

vkc5gnvjel_____epljutyg8z-2326565646_1170_700_fit_exact_85_jpg_

Konečně jsem se probojovala až do maturitního ročníku. Gymnázium je náročné a není to vždy zábava, ale nyní se mohu těšit na maturitní ples, kterého jsem se po celé studium nemohla dočkat.

Nyní je ples za dveřmi a najednou zjišťuji, že to není žádná legrace, ale velká spousta starostí. Každá dívka totiž potřebuje mít ty nejkrásnější šaty! Holky se předhánějí a sledují nejnovější trendy. Každá chce mít ty nejluxusnější, nejhonosnější, bohatě zdobené a nepřehlédnutelné.

Důležitým faktorem ve výběru šatů je originalita. Pokud by totiž dvě děvčata měla podobné, nebo dokonce stejné šaty, mohlo by dojít k celovečerní tragédii. Člověk by si řekl, že sehnat šaty na maturitní ples není žádná věda. Opak je ale pravdou. Přijdete do salonu, kde prodávají a půjčují šaty. První moment je šokující – taková spousta šatů!

Měla jsem pocit, že vybrat si v tom nepřeberném množství je nadlidský úkol, zvláště když vím, jak je složité rozhodnout se mezi dvěma modely. Když se člověk odhodlá a začne si vybírat a zkoušet, často propadá zoufalství, protože žádné šaty prostě nejsou ty vysněné. Buď nesedí velikost a střih, nebo se nehodí barva. Když jsem si šaty konečně vybrala, nastal šok nad cenou. Půjčovny jsou hrozní zloději a za pouhé půjčení si účtují až polovinu prodejní ceny!

Tak jsem se naštvala a řekla jsem si, že si je mohou raději nechat. Jenže co zbývá? Hledat levné šaty na prodej. Těch je samozřejmě mnohem méně a začíná honba po obchodech a salonech, často nezbývá, než navštívit velká města. Dalším řešením, ale finančně náročnějším, je šikovná švadlena. Také internet nabízí velké množství šatů, které se dají vydražit za dobré ceny, ale je zde velké riziko, že šaty nepadnou, a pak následuje zdlouhavý proces reklamací.

Zkrátka a dobře, je to běh na dlouhou trať. Někdo by sice řekl, že kromě pytle je možné jít v čemkoli, ale je to pravda odvěká, že šaty dělají člověka…

Kateřina Seidlová, C4B

Fejeton vyšel v Rakovnickém deníku 7.11.2013