Studenti vyslechli odborné informace o kvalitě potravin a zdravé výživě

13. 12. 2013 | Ing. Kamil Březina

sjruaqdd7i_____pfjvrvs7jt-1-vedecka-chemicka-konference-009

Dne 2. 12. 2013 přivítalo naše gymnázium vzácnou návštěvu, významnou osobnost světového vědeckého formátu, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze prof. Ing. Janu Hajšlovou, CSc., která byla hlavním hostem 1. vědecké chemické konference pořádané v rámci oslav 180. výročí založení školy pod záštitou Města Rakovníka na téma kvalita potravin a zdravá výživa. Celá akce proběhla ve dvou stejných dvouhodinových blocích v aule gymnázia, nejprve pro studenty tříd O8, C4A, C4B, a poté tříd O7, C3A, C3B.

Po zahájení konference ředitelkou školy PhDr. Zdeňkou Voráčkovou se ujal slova Ing. Kamil Březina, který představil studentům prof. Hajšlovou a krátce přiblížil její osobnost, a dále zmínil vzdělávací aspekty konání vědecké konference na gymnáziu. Následně konferenci pozdravil starosta Rakovníka Ing. Zdeněk Nejdl, jenž zůstal přítomen až do samého závěru 1. bloku, 2. část konference byla pozdravena v jeho zastoupení. Potom promluvil znovu Ing. Kamil Březina s vysvětlením, proč bychom měli konzumovat kvalitní potraviny a uvedl několik příkladů takových poživatin.

Následovala hlavní část celé konference, zhruba hodinová přednáška prof. Hajšlové s názvem Kvalita potravin a jejich chemická bezpečnost. Paní profesorka krátce přiblížila činnost a aktivity svého ústavu, a pak již pronášela velmi zajímavou a poučnou řeč na uvedené téma. Uvedla např. rizika nahnilých potravin, které někdy musejí jíst obyvatelé chudých afrických zemí, aby vůbec přežili, co nám hrozí za nebezpečí z kečupu vyrobeného z malého podílu nahnilých rajčat. Zmínila skutečnost, že pangasius je nutričně naprosto neužitečná ryba pro lidský organismus. V další části své přednášky se věnovala nedávným aférám s methanolem a poukázala na to, co všechno mají lidé doma, jaké neuvěřitelné „poklady“ s až 50% podílem methanolu. Současně doporučila, že je lepší láhve s nejistým obsahem vylít, než platit 600 Kč za jejich rozbor. Na konec nastínila a vysvětlila, jak mohou být nezdravé hranolky nebo některé chipsy, z důvodu tvorby neurotoxického akrylamidu, vznikajícího z glukosy a aminokyseliny asparaginu za velmi vysokých teplot (při smažení).

Po skončení přednášky všichni odměnili prof. Hajšlovou dlouhým silným potleskem a vzápětí byla otevřena diskuze, do které se studenti ihned aktivně zapojili a zahrnuli paní profesorku zajímavými dotazy na potravinářská a výživová témata. Dostalo se jim vždy podrobné vysvětlující odpovědi. Konferenci ukončili Ing. Kamil Březina a ředitelka školy PhDr. Zdeňka Voráčková, kteří poděkovali prof. Hajšlové za to, že přijala pozvání a bez jakýchkoliv finančních nároků ráda přijela našim studentům prezentovat odborné informace o potravinách a zdravé výživě.

Na organizaci 1. vědecké chemické konference se podílela celá předmětová komise chemie ve spolupráci s ředitelstvím školy, které pro studenty zajistilo bezplatnou ochutnávku biopotravin a bionápojů od firmy Country Life s.r.o. Volně k dispozici pro studenty byly také tiskoviny od této firmy, jako různé recepty, kuchařky a brožurky vysvětlující základní pojmy a otázky spojené právě s biopotravinami. Konference se zúčastnila i bývalá dlouholetá kolegyně – vyučující chemie a biologie Mgr. Alena Šteigerová, přítomny byly i zástupkyně odboru školství na městské i krajské úrovni.

Chtěl bych moc poděkovat našim studentům, kteří velmi pozorně naslouchali celé přednášce a následně se aktivně zapojili do diskuze se svými dotazy. V příštích letech bude naší snahou uspořádat další podobné chemické konference na zajímavá témata, které mohou studenty významně obohatit a umožnit jim kontakt se současnou vědou přímo na půdě naší školy. Námětem 1. konference byly potraviny a zdravá výživa, neboť naším přáním je, aby studenti měli nejen kvalitní vědomosti, ale byli také zdraví.

Kamil Březina
Foto: Vladimír Lechnýř a Kamil Březina