Studenti odměnili přední českou toxikoložku potleskem

19. 11. 2015 | Ing. Kamil Březina

awgklf8h4k_____konf

Gymnázium Zikmunda Wintra v Rakovníku přivítalo vzácnou návštěvu. Přední českou toxikoložku a ekoložku z Ústavu chemie ochrany prostředí Fakulty technologie ochrany prostředí Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Janu Punčochářovou. Byla hlavním hostem v pořadí již 4. vědecké chemické konference, kterou tato škola s velkým úspěchem pořádá.

Za pořadatele vysvětlil vyučující chemie Kamil Březina: „Pořádáme ji jako ukázku propojení poznatků chemie, biologie a toxikologie a jejich souvislosti s praktickým životem i přírodou. Dnes je na na téma Toxické látky v živých organismech a jejich vliv na lidské zdraví."

Návštěvníky akce čekaly dva obdobně koncipované dvouhodinové bloky v aule gymnázia. Po zahájení konference ředitelkou školy Zdeňkou Voráčkovou vystoupil se zdravicí starosta města Rakovníka Pavel Jenšovský, který zůstal přítomen až do začátku druhé části. Pak se ujal slova Kamil Březina, který studentům krátce představil Janu Punčochářovou a dále v prvním bloku zmínil vzdělávací aspekty konání vědecké konference na gymnáziu. Možnost sledovat konferenci si nenechali ujít studenti ze tříd: O5, C1A, C2A, a poté tříd O7, C3A, C3B.

Hlavní náplní její první části byla zhruba hodinová přednáška Jany Punčochářové s názvem Co jsou to přírodní toxiny a umí ptáci tvořit jedovaté látky?

„Paní doktorka krátce přiblížila činnost a aktivity svého ústavu, a pak již pronášela velmi zajímavou a poučnou řeč na uvedené téma. Upozornila například na fakt, že ptáci, v jejichž tělech byly poprvé zaznamenány toxické látky, žijí na Papui – Nové Guinei," nastínil Kamil Březina s tím, že se jedná o druh Pitohui dichrous (pištec černohlavý). Jedy zjištěné především v jeho peří a kůži jsou neurotoxiny (nervové jedy) – batrachotoxiny, konkrétně homobatrachotoxin.

Dále Jana Punčochářová zmínila skutečnost, že na Papui – Nové Guinei byl později objeven ještě jeden druh jedovatých ptáků se stejným typem toxinů – kosovec šoupálčí. „Jedovaté látky ochraňují ptáky před predátory i vnějšími parazity. Popisované jedy obsahují rovněž žáby čeledi Dendrobatidae žijící v jihoamerických pralesích. Česky se jim říká pralesničky a typická je pro ně výrazná barevnost. Indiáni z jejich těl velmi drastickým způsobem získávají takzvaný šípový jed, který používají při lovu," uvedla mimo jiné na konferenci Jana Punčochářová.

V další části své přednášky pak hovořila o ricinu – jedovaté bílkovině ze semen rostliny skočec obecný a poukázala na jeho vysokou toxicitu s tím, že rozkousáním jediného semínka může dojít k smrtelné otravě s několikadenní latencí.
„Paní doktorka také prozradila, že v roce 1920 byla v bývalém Sovětském svazu založena Laboratoř pro potírání nepřátel revoluce," upozornil Kamil Březina, který ve druhé části konference studentům přiblížil některé běžné látky kolem nás, jako je voda a kuchyňská sůl, a uvedl, kdy mohou být nebezpečné.

Jana Punčochářová pak více než hodinu přednášela na téma Dopady methanolu a ethanolu na lidské zdraví. „Studenti se dozvěděli, že methanol a ethanol senzoricky nerozlišíme a že methanol sám o sobě je netoxický," upozornil Kamil Březina. Jeho biotransformací (oxidací) účinkem enzymu alkoholdehydrogenasy ovšem vznikají formaldehyd a kyselina mravenčí, která sráží bílkovinu očního nervu, což vede ke slepotě, bohužel vždy oboustranné, a následně až ke smrti.

V rámci první pomoci se v takovém případě podává ethanol, například destilát, který je metabolizován alkoholdehydrogenasou desetkrát rychleji, a tím zpomalí přeměnu methanolu na jedovaté produkty. Přednášející vysvětlila, že lék Fomepizol působí na principu utlumení tvorby alkoholdehydrogenasy, čímž brání přeměně methanolu na toxické látky a umožňuje jeho vyloučení močí. „Paní doktorka zmínila i nepříliš známou skutečnost, že ethanol je také teratogenní látka, to je u dětí alkoholiček příčinou typických malformací – znetvoření, vrozených úchylek tvaru vzniklých během nitroděložního vývoje zárodku," popsal Kamil Březina.

Po skončení každé přednášky odměnila aula plná posluchačů Janu Punčochářovou dlouhým silným potleskem a vzápětí byla otevřena diskuze, do které se studenti aktivně zapojili a zahrnuli doktorku Janu Punčochářovou různými dotazy na toxikologická témata.Dostalo se jim vždy podrobné vysvětlující odpovědi. Konferenci ukončil Kamil Březina, který na závěr poděkoval Janě Punčochářové za to, že přijala pozvání. „ A bez jakýchkoliv finančních nároků ráda přijela našim studentům prezentovat odborné informace o toxických látkách," upozornil také Kamil Březina.

Konference se zúčastnil i známý místní biolog Václav Laňka, mezi přítomnými byli i zástupkyně odboru školství Středočeského kraje Kubíčková a další hosté.

Chtěl bych poděkovat našim studentům, kteří velmi pozorně naslouchali oběma přednáškám a následně se aktivně zapojili do diskuze se svými dotazy. I v příštích letech se budeme snažit uspořádat další podobné chemické konference na zajímavá témata, která mohou studenty významně obohatit a umožnit jim kontakt se současnou vědou přímo na půdě naší školy," dodal ještě Kamil Březina.

Dodejme, že akce se konala pod záštitou Města Rakovníka.

 
 
 

 

 



Pro Rakovnický deník Jana Elznicová. http://rakovnicky.denik.cz/zpravy_region/studenti-odmenili-predni-ceskou-toxikolozku-potleskem-20151119.html

Zdroj: http://rakovnicky.denik.cz/zpravy_region/studenti-odmenili-predni-ceskou-toxikolozku-potleskem-20151119.html
FOTOGALERIE


Zdroj: http://rakovnicky.denik.cz/zpravy_region/studenti-odmenili-predni-ceskou-toxikolozku-potleskem-20151119.html