Studenti čtou a píší noviny: Okolo nás se toho moc netočí

9. 1. 2014 | Mgr. Antonín Mrvík, Barbora Bulantová, C4B

fks265mubd_____studenti

Téma: Energetika Země, mimozemské civilizace

To, že Země nemá tvar brambory, vejce ani palačinky, jsme se dozvěděli už celkem dávno. Dokonce už také víme, že nejsme středem vesmíru a Slunce neplní pouze roli ohřátí bolavých zad a zlepšení nálady po dlouhé zimě. Ze středověkých církevních dogmat se postupným vývojem uvažování a osamostatněním lidského úsudku vyvinuly filosofické úvahy. Můžeme být rádi, že se z nich za poměrně krátkou dobu stala nevyvratitelná fakta. Zkrátka a dobře, museli jsme si chtě nechtě přiznat, že se toho okolo nás lidí a naší drobné planetky moc netočí. Pokud dnes někdo řekne „Země má tvar hrušky“, nebudete ho vy ani nikdo jiný u soudu nutit k odvolání. Maximálně dotyčnému poradíte, ať se podívá na Google Earth a porovná Zemi s hruškou. Pokud by i pak stál za svým názorem, neoznačíte ho za kacíře, ale za idiota.

Ačkoli to tak možná na první pohled nevypadá, nevíme o vesmíru v podstatě nic. Důkazem nám může být odpověď, kterou nedostaneme na jednoduchou otázku: „Jak je vesmír velký?“ Kdyby někdo chtěl tvrdit, že vesmír je jenom jedno velké těžítko dvou obřích dětí, které jim věnovala máma obryně pro zahnání nudy, nemůžeme říct, že je to hloupost. Jsem si téměř jistá tím, že za mého života se nic zásadního v jeho objevování nestane. Vesmírné projekty jsou nákladné a nic se nestane za chvíli. Možná, že jsem příliš skeptická a měla bych se lidského druhu spíše zastávat. Jak bychom se ale zachovali my, kdybychom náhodou narazili na obydlené vesmírné těleso? Jak by se zachovali oni?

Představme si tedy, že by jednání proběhlo dobře a my měli možnost čerpat z nových zdrojů, nebo dokonce vytvářet nové, dosud nepoznané. Pokud bychom my, kteří jsme to už s naší planetou „vzali za špatný konec“, měli zdevastovat ještě jiné okolní planety naší nešetrností, byla bych možná radši, kdyby mimozemšťané provedli konečnou invazi na Zemi. Ačkoli nechci házet všechny lidi do jednoho pytle, v každé době se našel minimálně jeden člověk, který si dokázal zotročit miliony dalších svého druhu. Jak by pak vypadalo jednání s druhem cizím? A  kdyby byl silnější?

Barbora Bulantová, C4B

http://stredocesky.blog.idnes.cz/c/330999/Gymnazium-Zikmunda-Wintra-Rakovnik-Barbora-Bulantova.html